Založ si blog

Nech žije prvý máj

V tomto článku chcem priblížiť tento významný sviatok čitateľom a hlavne pripomenúť mladším generáciám, čo sa v tento deň dialo a čo sa deje teraz.

Na začiatok si dajme troška histórie. Prvý máj je medzinárodným sviatkom pracujúcich. Uznesenie o oslavách prijal ustanovujúci kongres II. internacionály roku 1889 v Paríži na pamäť všeobecného štrajku a masových demonštrácii chicagských robotníkov ktoré sa konali roku 1886 za osemhodinový pracovný čas. V roku 1886 sa všade v USA – od New Yorku po San Francisco zdvihla vlna demonštrácií. Centrom boja bolo Chicago, do ulíc ktorého vyšlo 1. mája 40 000 štrajkujúcich. Štrajky pokračovali ešte dva dni, ale 3. mája využila polícia stretnutie štrajkujúcich so štrajkokazmi a začala paľbu do robotníkov, pričom šesť osôb bolo zabitých a päťdesiat ťažko ranených. Po krvavých udalostiach v Chicagu rozpútali úrady v celých USA štvanice proti robotníckemu hnutiu a masovo zatýkali. Po vzniku Česko-Slovenska bol od roku 1919 1. máj vyhlásený za štátny sviatok. Prvomájové oslavy sa niesli v duchu boja proti nezamestnanosti a zhoršovaniu postavenia pracujúcich. V rokoch 1933 – 1938 vyjadrovali protest proti fašizmu a vojne.

Na konci druhej svetovej vojny sa opätovne aj u nás začal oslavovať prvý máj, akurát mal troška iný nádych ako predtým. Nech žije KSČ, nech žije Lenin, so Sovietskym zväzom na večné časy tieto heslá bolo počuť na každom jedno námestí miest na celom území vtedajšieho Československa. Ulice boli plné ľudí, ktorí mávali s vlajkami, pokrikovali tieto heslá a samozrejme nesmiem zabudnúť na mladých pionierov a pionierky, čo predstavovali neodmysliteľnú súčasť týchto osláv.

V bývalom Sovietskom zväze (ZSSR) vedenie krajiny a Komunistickej strany Sovietskeho zväzu (KSSZ) naposledy stáli na tribúne Mauzólea V. I. Lenina v Moskve 1. mája 1990. V súčasnej Ruskej federácii od roku 1992 sviatok Prvý máj dostal nový názov – Sviatok jari a práce. V Rusku tento sviatok odborové organizácie, politické strany a hnutia využívajú na politické akcie s vlastnými heslami. Keď to mám zhrnúť, tak v minulosti sa tento deň využíval na oslavy vtedajšieho režimu a na oslavu dňa práce.

Od roku 1989 sa od týchto tradícií u nás upustili. Veľké oslavy dňa práce je už vidieť len sporadicky. Skôr sa zachovala iná tradícia a to stavanie mája pre dievčatá/ženy. Keď som teraz cez víkend cestoval po Slovensku, všimol som si že táto tradícia nieje len na dedinách, ale aj mestá majú svoje vlastné máje, čo hodnotím veĺmi pozitívne. Je vždy dobré, keď sa zachovávajú staré tradície, pretože si pripomíname našu minulosť. Taktiež dúfam, že páni nezabudli svoje priateľky/milenky/ manželky vybozkávať pod rozkvitnutou čerešňov, aby nám tie naše slovenské dievčatá ostali pekné a zdravé po celý rok.

Kam ten svet speje. ..

28.05.2017

Nedávno pri prechádzaní webu som narazil na celkom zaujímavý web. Jedná sa o stránku OZ ktoré sa zameriava na zlepšenie života a budúcnosti mesta Považská Bystrica. Aspoň sa tak tvária. Na tejto web stránke som si začal čítať postupne jednotlivé články, niektoré ma zaujali viac, niektoré menej ako klasicky pri prechádzaní webu. Niektoré mi prišli veľmi jednoducho [...]

Odchod mladých ľudí zo SR, je to naozaj tak kritické ?

20.05.2017

V poslednej dobe často čím články o tom, ako mladí ľudia opúšťajú Slovensko, pretože je tu málo pracovných príležitostí, zlá životná úroveň a dokonca aj pre to, že ich „vyháňa“ náš premiér R. Fico. No je to naozaj tak, alebo to len nafukujú média ? Na začiatok pár faktov. Sumárne počty Slovákov, ktorí trvalo žijú v zahraničí, neeviduje nijaká [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 5721x
Priemerná čítanosť článkov: 1907x

Autor blogu

Kategórie

Archív