Založ si blog

Odchod mladých ľudí zo SR, je to naozaj tak kritické ?

V poslednej dobe často čím články o tom, ako mladí ľudia opúšťajú Slovensko, pretože je tu málo pracovných príležitostí, zlá životná úroveň a dokonca aj pre to, že ich „vyháňa“ náš premiér R. Fico. No je to naozaj tak, alebo to len nafukujú média ?

Na začiatok pár faktov. Sumárne počty Slovákov, ktorí trvalo žijú v zahraničí, neeviduje nijaká inštitúcia. Každý občan si však platí povinné zdravotné poistenie. Ak odíde do zahraničia, musí si vybrať, v ktorej krajine ho bude odvádzať. Preto údaje zdravotných poisťovní môžu byť odpoveďou na to, koľko ľudí zo Slovenska každoročne odchádza. Vlani sa zo systému zdravotného poistenia odhlásilo takmer 30-tisíc mladých ľudí do 30 rokov. Približne rovnaký počet sa odhlásil v každom roku od 2009.

Ak by mladí ľudia odchádzali dočasne, napríklad získať diplom na zahraničnej univerzite či nadobudnúť pracovné skúsenosti v inej krajine, bolo by to fajn. To sa deje v celom západnom svete a prospieva to ekonomike. Svet sa globalizuje, pohyb ľudí nezastavíme a spoznávanie cudzích krajín a kultúr navyše zvyšuje šance na mierovejšiu budúcnosť ľudstva.

Prečo mladý ľudia odchádzajú ? V každom článku som sa dočítal skoro to isté: idú študovať do zahraničia odkiaľ sa nevrátia, majú tam lepšie pracovné podmienky a hlavne lepšie zaplatenú prácu no je to naozaj tak ? Z vlastnej skúsenosti viem, že som síce v Nemecku na letnej brigáde zarobil viac ako na Slovensku rok pred tým, avšak ako náhle som si odčítal celkové náklady na ubytovanie, cestu a jedlo tak som zarobil len o pár desiatok € viac ako na Slovensku, pričom sa jednalo o rovnakú pozíciu.

Mapka
Z danej mapky je vidieť, že nie sme na tom až tak zle, dokonca sme na tom lepšie ako naši susedia Poľsko, Česko, Rakúsko a Švajčiarsko.

Čo sa týka slovenských absolventov tak je dôležité si uvedomiť, že niektorí si zvolia jednoduchšiu cestu k titulu na študijných oboroch, ktoré nemajú u nás ale aj vo svete veľké uplatnenie. O technické smery nie je veľký záujem, napriek tomu že je nedostatok kvalifikovaných ľudí v technických smeroch v ktorých je dostatok príležitostí po celom Slovensku. Zrejme je to zapríčinené náročnosťou štúdia aj keď sa vláda snaží podporiť záujem o tieto technické študijné obory tzv. Odborovými štipendiami. Preto mladí ľudia odchádzajú do zahraničia, kde málokedy robia v svojom obore, a skôr sa jedná o sezónne práce typu zber ovocia a zeleniny alebo náročne fyzické práce na stavbách, v hoteloch a podobne. Títo ľudia sa nakoniec často krát vrátia na Slovensko, kde si založia rodinu.

 

Ako odstrániť migráciu mladých ?

Môj osobný názor je, že je potrebné dôkladné vybratie strednej a vysokej školy a zvoliť si vhodný študijný obor . Samozrejme, že je dôležité aby mladých, daný obor ich bavil a zaujímal, aby nemali flustráciu z budúceho zamestnania. Samozrejme škola nedá do života všetko, je dobré urobiť niečo aj na viac. Veľa súčasných zamestnávateľov vyžaduje znalosti aj cudzích jazykov ale aj dáke pracovné skúsenosti či certifikácie. Celkovo je problém nabrať popri štúdiu pracovné skúsenosti v danom obore, ale aj práca v inom odvetví ukáže zamestnávateľovi, že sa práce nebojíte a máte už nejaké pracovné návyky čo je dôležité. Taktiež si treba uvedomiť, že po skončení školy vás je veľa na trhu, preto je potrebné si zistiť možnosti v danom odvetví a ešte počas štúdia si urobiť rôzne školenia a certifikácie, ktoré môžu zamestnávateľa presvedčiť,  aby si vybral práve Vás. Taktiež je dôležitá príprava na pohovor, ale to už v ďalšom článku.

Kam ten svet speje. ..

28.05.2017

Nedávno pri prechádzaní webu som narazil na celkom zaujímavý web. Jedná sa o stránku OZ ktoré sa zameriava na zlepšenie života a budúcnosti mesta Považská Bystrica. Aspoň sa tak tvária. Na tejto web stránke som si začal čítať postupne jednotlivé články, niektoré ma zaujali viac, niektoré menej ako klasicky pri prechádzaní webu. Niektoré mi prišli veľmi jednoducho [...]

Nech žije prvý máj

02.05.2017

V tomto článku chcem priblížiť tento významný sviatok čitateľom a hlavne pripomenúť mladším generáciám, čo sa v tento deň dialo a čo sa deje teraz. Na začiatok si dajme troška histórie. Prvý máj je medzinárodným sviatkom pracujúcich. Uznesenie o oslavách prijal ustanovujúci kongres II. internacionály roku 1889 v Paríži na pamäť všeobecného štrajku a masových [...]

medveď, svit

Po cyklistickom chodníku vo Svite sa pohyboval medveď

23.04.2024 10:43

Mesto Svit v Popradskom okrese vyzýva obyvateľov i návštevníkov na opatrnosť.

sunak

Rada Európy aj OSN kritizujú plány Británie na deportácie migrantov do Rwandy

23.04.2024 10:35

Migrantov by mali deportovať bez ohľadu na ich pôvod, ak prídu do Británie nelegálne.

Hasičské auto / Hasiči / Požiar / Požiarnik /

Pre požiar vo Výbornej prišli o strechu nad hlavou takmer dve desiatky ľudí

23.04.2024 10:13

Pri požiari štyroch jednoduchých stavieb sa nikto nezranil.

charkov, veža, televízna

List z Charkova: Úder na televíznu veže bolí. Ale nezlomí

23.04.2024 10:00

Vidieť ste ju mohli takmer odkiaľkoľvek v meste, bola najvyššou stavbou Charkova. Pripomínala raketu, ktorá každú chvíľu vzlietne do vesmíru.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 5730x
Priemerná čítanosť článkov: 1910x

Autor blogu

Kategórie

Archív